Nízká cena ropy a její důsledky pro soukromý i veřejný sektor

22. 12. 2015 9:53:28
Když se v prosinci 2015 kartel zemí vyvážejících ropu OPEC rozhodl nesnížit svoji stávající úroveň těžby, cena ropy klesla pod svá minima z roku 2009. V současnosti* se pohybuje pod 40 dolary za barel.

Když se v prosinci 2015 kartel zemí vyvážejících ropu OPEC rozhodl nesnížit svoji stávající úroveň těžby, cena ropy klesla pod svá minima z roku 2009. V současnosti* se pohybuje pod 40 dolary za barel.

Investiční banka Goldman Sachs dokonce tvrdí, že by se cena mohla postupně propadnout až k úrovni 20 dolarů za barel. Na druhou stranu americká vláda trh podpořila býčí předpovědí, když snížila předpověď těžby na příští rok, očekávajíc o 570 tisíc bpd (barelů za den) méně.

2015_12_11_ropa_cena

Nízká cena ropy – škrty dividend

Nynější úroveň je tak nízká, že společnosti těžící ropu či jiné komodity, museli škrtat své dividendy. Tyto trable by se ale mohly v energetickém sektoru začít šířit.

V úterý 8. prosince oznámila společnost Kinder Morgan, že svou čtvrtletní dividendu sníží z původně vysokých 51 centů na 12,5 centu. Před tímto snížením měla společnost jeden z nejvyšších dividendových výnosů (13 %) z komponent indexu S&P 500. Kinder Morgan je americká společnost, která operuje rozsáhlou síť ropovodů a plynovodů.

Dalšími společnosti, které mají vysoké dividendové výnosy, jsou EnLink Midstream, Plains GP Holdings a další. Pokud se bude situace na trhu vyvíjet jako doposud a podmínky se nezačnou zlepšovat, můžeme očekávat, že výše zmíněné a další budou muset následovat kroky Konder Morgan.

Za současné situace v energetickém sektoru jsou dividendy špatným nástrojem k oceňování společností. Vyšší dividenda totiž vystavuje společnost riziku, že nebude dostatečně likvidní. Nižší dividenda naopak dovoluje společnostem rychleji splácet dluhy a investovat do efektivity.

Z výše uvedených důvodů se i spekuluje, že by dividendy firmy Kinder Morgen mohly klesnout až na 1 americký cent. Společnost ConocoPhilips místo dividend škrtá kapitálové výdaje a s velkou pravděpodobností není sama, protože podle britské banky Barclays jsou dividendy v energetickém sektoru za třetí kvartál o 3 % vyšší, než byly za stejné období loňského roku. To by se mohlo v budoucnu projevit jako kontraproduktivní.

Nízká cena ropy a její důsledky

Příliš levná ropa má i další následky, které dosahují dál než na dividendy společností v energetickém sektoru. Častým argumentem je, že nižší cena ropy snižuje náklady na transport a cestování a je tedy pro ekonomiku pozitivním šokem, protože spotřebitelé mají více peněz na spotřebu.

Nízká cena ropy má ale i negativní důsledky, jež nyní převyšují ty pozitivní. Na jedné straně máme šťastného spotřebitele, který jezdí autem levněji, a šťastnou logistickou firmu, které se výrazně snížily náklady, a zvýšil čistý zisk.

Na straně druhé máme například Rusko, jehož rubl si prošel prudkým oslabením a i přesto jsou zisky z exportů ropy výrazně nižší a zemi navíc opouští kapitál. Vývoz ropy představuje až 68 % celého exportu a až 50 % státního rozpočtu.

Venezuelská ekonomika, která měla problémy i v době, kdy ropa stála přes 110 dolarů za barel, zpomalovala už v roce 2013 a o rok později vykazovala záporný meziroční růst.

Všechny výše uvedené problémy jsou přímé důsledky propadu cen ropy. Ty, které přichází v druhé řadě, se projevují o něco později.

Američtí těžaři z břidlic

Američané těžící ropu z břidlic už mají problémy více než rok. Společnosti nechtějí, a v některých případech možná ani nejsou schopny, investovat do dalších nalezišť. Naleziště, pokud byly nerentabilní, byly zakonzervovány.

Většina těžařů je navíc zadlužená a při nízkých cenách nejsou rentabilní a negenerují dostatečné cash flow k ufinancování svých dluhů.

Ztráta atraktivity odvětví a vysoká rizikovost

Jinými slovy se z těžby ropy pomalu stává nerentabilní business. Podle společnosti Goldman Sachs je až 1 bilion americký dolarů investovaných do těžby ropy v rizikovém stavu. V delším horizontu by toto samozřejmě mělo vyústit ve vyšší ceny ropy, ale z krátkodobého hlediska to znamená akorát rušení investičních projektů, což má mít negativní vliv nejen na těžařské společnosti, ale i na jejich dodavatele a zaměstnanost v regionech, kde tyto firmy operují.

Podle Bloomberg mělo propouštění v těžařském sektoru až 20% podíl na zpomalování růstu platů v Americe.

Neústupná Saudská Arábie

Většinu států kartelu OPEC v popředí se Saudskou Arábií si chtějí zachovat svůj podíl na trhu s ropou. Jsou proto schopné obětovat hodně. Některé státy středního východu musely zvýšit daňovou zátěž svých obyvatel, aby něčím nahradily alespoň část ušlého zisku z prodejů ropy.

Saudská Arábie se nechce vzdát svého tržního podílu zadarmo. Svůj podíl začala ztrácet právě kvůli boomu těžení ropy z břidlic v USA. Navíc po skončení sankcí uvalených na Írán, plánuje tento středovýchodní stát přidat na trh dalších 500 tisíc bpd.

Pokud se cena ropy v budoucnu alespoň z části normalizuje, nebo jestli se budeme muset naučit pracovat s nízkými cenami ropy, se ukáže až v příštích letech.

Autor: Sven Subotič, David Lojkásek

Tato zpráva není investičním doporučením. Aura Invest Group s.r.o., vázaný zástupce společnosti Colosseum, a.s., obchodníka s cennými papíry.

* 12. prosince 2015

Autor: Sven Subotič | úterý 22.12.2015 9:53 | karma článku: 7.54 | přečteno: 166x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ekonomika

Ladislav Jílek

Něco k huti Liberty

My starší ji známe pod jménem Nová huť Klementa Gottwalda. Ti ještě starší ji znali pod jménem Jižní závod, který jí dali Němci, kteří ji začali stavět během 2SV.

25.3.2024 v 16:35 | Karma článku: 22.49 | Přečteno: 592 | Diskuse

Milan Smutný

Nesnesitelně drahá láce solárních a větrných zdrojů

Daňoví poplatníci v Německu se vztekají: v rozporu s vládní ideologií zjišťují, že zelená tranzice levnými zdroji ze slunce a větru se nejen nekoná, ale devastuje ekonomiku, soukromé i veřejné rozpočty a vede k politickému chaosu.

25.3.2024 v 11:31 | Karma článku: 35.70 | Přečteno: 900 | Diskuse

Markéta Šichtařová

Co se to děje s úroky?!

Už tento týden bude znovu Česká národní banka rozhodovat o nastavení jejích úrokových sazeb. A ekonomové ve svých reportech skoro o ničem jiném nemluví.

20.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 34.65 | Přečteno: 1547 | Diskuse

Karel Trčálek

Čelíme statistickému zkreslení paní Šichtařové!!!

Počet lidí, kteří jsou přesvědčení, že je paní Šichtařová ekonomka, v roce 2023 stoupl o 173 000 na 4,224 milionu lidí. Vyplývá to ze statistik paní Šichtařové...

18.3.2024 v 8:43 | Karma článku: 19.36 | Přečteno: 494 | Diskuse

David Kunc

Ekonomické události 11. týdne

Americká inflace se delší dobu pohybuje nad 3 %. Aby inflace zpomalila, bude muset zpomalit i americká ekonomika - což, se možná již pomalu začíná dít. Dokud v USA nenastanou podobné symptomy jako v EU, bude inflace patrně vyšší

18.3.2024 v 6:56 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 69 | Diskuse
Počet článků 69 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 351

Jsem soukromým investorem a jednatelem společnosti Aura Invest Group. Zabývám se investováním na globálních kapitálových trzích a investičním výzkumem.

Seznam rubrik

Oblíbené články

více

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...